Gotowanie z dziećmi to nie tylko wspaniała zabawa. To także doskonała okazja do nauki i rozwoju.
Wspólne przygotowywanie posiłków to coś więcej niż tylko mieszanie składników – to możliwość kształtowania u dzieci wielu umiejętności, rozwijania ich wyobraźni, poszerzania smaków oraz wiedzy o świecie.
Dlaczego warto poświęcić czas na gotowanie z najmłodszymi?
A oto przepisy, które możesz przygotować ze swoim Maluchem. Łatwe w wykonaniu, a jednocześnie spektakularne w smaku!
Afrykańskie cisto z kokosem
SKŁADNIKI:
2 szklanki wiórków kokosowych,
pół łyżeczki soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki,
1 kostka niesolonego masła,
1 i pół szklanki brązowego cukru,
2 jajka,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 i pół szklanki tartej czekolady
WYKONANIE:
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Wiórki
kokosowe wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Włożyć do piekarnika i piec do
lekkiego zbrązowienia. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem. Dodać ekstrakt. Ucierać dalej, dodawać
pojedynczo jajka. Dodać mąkę. Wymieszać, wyrobić ciasto. Dodać wiórki kokosowe oraz chipsy
czekoladowe. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć
ciasto, wyrównać wierzch i piec ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzić i pokroić na
kawałki lub formować mniejsze ciasteczka.
Afrykański placek z daktylami
SKŁADNIKI:
migdały 20 dag
cukier 15 dag
masło 250 g
jaja 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier brązowy 1,5 szklanki
śmietana 30% 1 szklanka
daktyle 25 dag
WYKONANIE:
Do miski wsypujemy biały cukier oraz wbijamy żółtka po czym dobrze ucieramy. Następnie dodajemy 50 g
masła i dalej ucieramy na gładką masę.
Do małej miseczki wsypujemy migdały i zalewamy je wrzątkiem. Po chwili wylewamy wodę i obieramy
migdały ze skórki. ¾ migdałów układamy na środku ściereczki, zawijamy i kilka razy uderzamy wałkiem
kuchennym aby rozdrobnić migdały.
W oddzielnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę.
Do żółtek z masłem dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy a następnie dodajemy rozdrobnione migdały
oraz daktyle. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Kwadratową lub prostokątną blachę nacieramy tłuszczem i wylewamy ciasto. Blachę wkładamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę. 200 g masła siekamy i przekładamy do rondla. Wsypujemy brązowy
cukier oraz dodajemy śmietanę i całość mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki
się połączą zwiększamy płomień aż polewa zgęstnieje.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy polewę. Migdały, które nam pozostały układamy w równych
odstępach. Gdy polewa stężeje ciasto kroimy na mniejsze kwadraty, takie aby na środku każdego znalazł się
migdał.
Malvapoeding. Ciasto z Południowe
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 duża łyżka dżemu morelowego
150 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
1 duża łyżka masła
1/3 szklanki mleka
SKŁADNIKI NA SYROP:
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
100g masła
WYKONANIE:
1. Ciasto:
Cukier i jajka ubijamy razem, aż do powstania kremowej masy. Następnie dodajemy dżem i nadal
ubijamy.Masło rozpuszczamy na ogniu (nie gotujemy) i dolewamy do ciasta stopniowo ciągle miksując.
Dolewamy ocet i cały czas miksujemy.
2.powoli ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę, sól, sodę. Na końcu łączymy mleko z ciastem.
3.Tak powstałe ciasto pieczemy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i wysypanym
bułką tartą ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Syrop:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy mieszając co chwilę, aż do rozpuszczenia
cukru i masła. Nie należy zagotować syropu.
Na końcu:
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i polewamy sosem.
Należy odczekać kilka chwil, aby sos wsiąkł w ciasto i można podawać.
Malvapoeding. Ciasto z Pudingowe
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 kg mąki
7 łyżek cukru
4 łyżki miękkiego masła
3 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Starta skórka z 3/4 cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego
SKŁADNIKI NA SYROP:
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
100g masła
WYKONANIE:
Cukier i jajka ubijamy razem, aż do powstania kremowej masy. Następnie dodajemy dżem i nadal
ubijamy.Masło rozpuszczamy na ogniu (nie gotujemy) i dolewamy do ciasta stopniowo ciągle miksując.
Dolewamy ocet i cały czas miksujemy.2.powoli ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę, sól, sodę. Na końcu łączymy mleko z ciastem. Tak powstałe ciasto pieczemy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i wysypanym
bułką tartą ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Syrop:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy mieszając co chwilę, aż do rozpuszczenia
cukru i masła. Nie należy zagotować syropu.
Na końcu:
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i polewamy sosem.
Należy odczekać kilka chwil, aby sos wsiąkł w ciasto i można podawać.
Ciasto drwala
SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 duże jabłka (400 g), obrane i posiekane na drobną kosteczkę (np. Granny Smith)
1 szklanka (200 g) bezpestkowych daktyli posiekanych na drobną kostkę
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 ml wrzącej wody
125 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1,5 szklanki (225 g) mąki pszennej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać jabłka, daktyle, sodę i wodę, przykryć, odstawić na 10 minut.
W międzyczasie w misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i
puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i jajko – utrzeć do powstania gładkiej masy.
Do masy dodać wymieszane owoce z wodą i sodą, wymieszać szpatułką. Dodać przesianą
mąkę pszenną i wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 23 cm,
wyrównać. Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180ºC.
Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony
SKŁADNIKI:
3 jajka
szklanka mąki, czyli ok. 120 g
szklanka cukru, czyli ok. 230 g
1/3 szklanki wody
łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA:
150 g masła
3/4 szklanki cukru, czyli ok. 172 g
1 łyżka mleka
3 łyżki gorzkiego kakao
wiórki kokosowe
WYKONANIE:
Oddzielam białka od żółtek. Ubijam białka, dodaję
cukier. Następnie dodaję żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę.
Wszystko miksuję. Niedużą blachę (ok. 20×40 cm) wykładam papierem do pieczenia,
przekładam ciasto. Piekę 18 minut w temperaturze 200°C (wkładam do nagrzanego
piekarnika, używam termoobiegu). Upieczony biszkopt zostawiam do ostygnięcia.
Następnie kroję w kostkę o boku ok. 3 cm. W rondelku, na niedużym ogniu, rozpuszczam
margarynę. Kolejno dodaję cukier, mleko i kakao. Mieszam do rozpuszczenia cukru i
połączenia wszystkich składników. Delikatnie schładzam polewę – tak aby nadal była płynna,
ale już nie gorąca. Biszkoptowe kostki zanurzam w polewie, następnie obtaczam w
wiórkach kokosowych. Pozostawiam na 2-3 h w chłodnym miejscu – do zastygnięcia polewy.
Australijskie ciasto marchewkowe
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g mąki
100 g oleju rzepakowego
1 opakowania cukru waniliowego
150 g cukru
2 jajka
30 g orzechow wloskich
100 g ananas w plastrach, z puszki, w soku
250 g marchewki
POLEWA:
30 g miękkiego masŁa
200 g cukru pudru
50 g serka śmietankowego
1 łyżeczki soku z cytryny, cynamon
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Marchewke zetrzeć. Ananas i orzechy pokroić i przełożyć do marchewki.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić, dodać mąkę,
olej, proszek do pieczenia i cynamon – wymieszać. Dodac marchewke,
orzechy i ananas jeszcze raz wymieszać. Włożyć do formy i piec około 45 min.
Polewa
Masło ubić z cukrem, dodać serek, sok z cytryny. Ubić aż powstanie jednolita masa
Schłodzone ciasto posmarować polewą i posypać cynamonem.
Tanghulu tradycyjna chińska przekąska
SKŁADNIKI :
10 truskawek (lub innych owoców),
250 g cukru,
250 ml wody,
lód.
WYKONANIE:
Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i wlej wodę. Dokładnie wymieszaj i postaw na ogniu. Zacznij podgrzewać. Nie mieszaj masy – karmel
powinien zacząć robić się sam.
Po około 20 minutach w garnku powstanie lejący się karmel.Owoce zanurzaj w karmelu, a następnie od razu wsadzaj do wody z kostkami lodu, aby karmel szybko
zastygł.
Jak rozpoznać czy karmel jest już gotowy? Sposób jest prosty – zanim włożysz do niego owoce,
zanurz w nim sam patyczek i włóż go od razu do szklanki z lodem. Jeśli karmel od razu stwardnieje
i stanie się kruchy – można zanurzać owoce.
Truskawki lub inne owoce umyj, osusz dokładnie i nabij na grube patyczki do szaszłyków lub
do sushi.
Mochi – przepis na japońską przekąskę
SKŁADNIKI NA CIASTO:
mąka ryżowa 200 g
cukier 80 g
mąka ziemniaczana 80 g
woda 300 ml
dżem owocowy 100 g
płatki chili 2 g
WYKONANIE:
Krok 1:
Przygotowanie: szykujemy średniej wielkości garnek i zagotowujemy w nim wodę. Szukamy też
odpowiedniej wielkości miski, którą będziemy mogli ustawić na garnku.
Krok 2:
Składniki: do miski wsypujemy mąkę ryżową, cukier oraz płatki chili. Wlewamy też wodę. Stawiamy
naczynie nad garnkiem z wrzątkiem i trzymamy nad parą około kwadransa. Przez ten czas energicznie
mieszamy składniki łyżką, żeby dobrze się połączyły.
Krok 3:
Stolnica: wykładamy na nią arkusz papieru do pieczenia, lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną,
wyjmujemy na to ciasto, znów sypiemy mąkę i przykrywamy drugim płatem arkusza. Dopiero po
przykryciu, wałkujemy ciasto na grubość 2 mm. Rozwałkowane ciasto przenosimy wraz z papierem
do lodówki na 15 minut.
Krok 4:
Wycinanie: z chłodnego ciasta usuwamy nadmiar mąki i wycinamy na nim kółeczka, np. za pomocą
szklanki. Następnie wkładamy do środka dżem truskawkowy i zawijamy w kulkę. Tak przygotowane
mochi możemy włożyć do papilotek i trzymać w lodówce lub ugotować. Możemy też je zamrozić, a
potem podać w formie lodów.
POPCORN W AMERYKAŃSKIM STYLU
SKŁADNIKI:
- 50g popcornu (a w zasadzie ziaren kukurydzy)
- 30g oleju (u mnie słonecznikowy)
- 50g masła
- 50g brązowego cukru
- 25g miodu
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka soli
WYKONANIE:
Na dno nieprzywierającego naczynia (najlepiej duża patelnia z przykrywką – polecam wok) wlewamy 30g oleju i wsypujemy 50 g ziaren kukurydzy tak, aby każde ziarenko było otoczone tłuszczem. Włączamy na maksymalny ogień i smażymy. Jak kukurydza zacznie strzelać zmniejszamy ogień i czekamy tak długo aż wystrzały ucichną, wtedy wyłączamy ogień i posypujemy płaską łyżeczką soli.
Zabieramy się za karmel – na patelni rozpuszczamy 50g masła. Jak się rozpuści zmniejszamy ogień na średni i dodajemy 50g brązowego cukru i 25g miodu. Podgrzewamy tak długo aż zaczną się robić bąbelki – wtedy dodajemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Smażymy cały czas mieszając tak długo, aż masa zacznie być ciągnąca i nabierze złotego koloru.
Teraz najprzyjemniejsze – dodajemy popcorn partiami do karmelu i mieszamy tak, aby każda biała kuleczka okleiła się złotą słodyczą.
I gotowe, postarajcie się zaczekać aż ostygnie, bo można się poparzyć